برای اولین بار در شهرستان آران و بیدگل ، از یک ماهی خاویاری ( فیل ماهی) به وزن حدود 62 کیلو گرم میزان حدود 5 پنج کیلوگرم خاویار پرورشی توسط متخصصین امر استحصال گردید.
پرورش ماهیان خاویاری از فعالیتهای آبزی پروری است که طی یک دهه گذشته در کشور در حال انجام است . هر چند که گوشت ماهیان خاویاری جزء ماهیان مطلوب و پر طرفدار در دنیا محسوب می گردد اما هدف مهمتر از پرورش این ماهی تولید ” خاویار” می باشد. ارزش ماهیان خاویاری نه به جهت استفاده از گوشت آنان که به واسطه تخم آنان است که به خاویار یا مروارید سیاه مشهور است.
خاویار از فراورده های پر ارزش غذایی در جهان محسوب می گردد که با توجه به وفور این ماهی در دریای خزر در سنوات قبل و استحصال خاویار تولید شده توسط این ماهیان ،خاویار ایرانی یک برند مهم در دنیا بوده و شهرت جهانی دارد.
با توجه به کاهش صید چشمگیر این ماهی در دریای خزر ( در سال 75 حدود 1600 تن و در سال 96 به حدود 29 تن رسیده است) توجه به پرورش ماهیان خاویاری در مزراع آبزی پروری طی سنوات اخیر مورد توجه شیلات کشور بوده و استانهای مد نظر و مستعد در این زمینه اقدام نموده اند.
آغاز فعالیت در زمینه تولید ماهیان خاویاری در استان اصفهان به سال 89 برمی گردد . که این فعالیت در چندین مزرعه با ورود بچه ماهیان خاویاری باوزن متوسط حدود 8 تا 10 گرم آغاز گردید و ضمن پیگیری موضوع پرورش این ماهیان توسط شیلات استان و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان و تلاشهای چشمگیر و ستودنی بهره بردار، بعد از حدود هشت سال در ماه جاری برای اولین بار در شهرستان آران و بیدگل ، از یک ماهی خاویاری ( فیل ماهی) به وزن حدود 62 کیلو گرم میزان حدود 5 پنج کیلوگرم خاویار پرورشی توسط متخصصین امر استحصال گردید. امید آنکه با استمرار این فعالیت در استان بتوان در آینده شاهد شکوفایی و گسترش هر چه بیشتر این فعالیت باشیم.